Voorzieningen voor leerlingen

Gebouwen

Het VeenLanden College beschikt over twee fraaie en functionele schoolgebouwen. De grootste locatie (Mijdrecht) huisvest ongeveer 1100 leerlingen. De locatie te Vinkeveen 300. Beide gebouwen zijn qua opzet en faciliteiten eigentijds en voorbereid op toekomstige ontwikkelingen.

Mediatheek

In beide schoolgebouwen bevindt zich een mediatheek. Hier kunnen leerlingen boeken lenen of gebruik maken van een computer of printer.
De mediatheek in Vinkeveen wordt ook ingezet als werkruimte bij het gepersonaliseerd leren.
De mediatheek in Mijdrecht is onderdeel van het OpenLeerCentrum (OLC).

Openleercentrum (OLC) Mijdrecht

Het Openleercentrum van de locatie Mijdrecht is de centrale ruimte op de eerste verdieping.
Hier kunnen leerlingen studeren op het moment dat er geen klassikale lessen zijn ingeroosterd.

Bij lesuitval krijgen de brugklassen (en indien mogelijk de 2e en 3e klassen) een invaldocent. Alleen incidenteel wordt het OLC bij lesuitval gebruikt voor opvang van leerlingen.
Er zijn deskundige medewerkers aanwezig achter de helpdesk. Leerlingen kunnen daar terecht voor:

  • het lenen van boeken;
  • het aanvragen van een (nieuw) wachtwoord;
  • het aanvragen/vervangen van een kluissleutel;
  • een blauwe kaart bij verwijdering uit de les;
  • andere organisatorische vragen.

Fietsenstalling

Op beide locaties is een fietsenstalling aanwezig. De stalling wordt bewaakt met een camerasysteem.
Het plaatsen van fietsen en brommers in de stalling gebeurt op eigen verantwoording. De school draagt hiervoor geen aansprakelijkheid.

Kluisje

Iedere leerling krijgt de beschikking over een eigen kluisje met een persoonlijke sleutel. De huur van een kluisje bedraagt € 15,00.
Bij beschadiging van het kluisje en bij breuk/verlies van de sleutel, meldt de leerling dit bij de medewerkster van het Open Leer Centrum en in Vinkeveen bij de conciërge. Na betaling van € 15,- zet de conciërge er een nieuw slot in. In verband met de privacy werken we niet met reservesleutels.

Catering en automaten

Leerlingen kunnen tegen betaling broodjes kopen in de pauze. Ook is er een automaat aanwezig met versnaperingen. Beide voorzieningen hebben we uitbesteed. Wij streven naar een gezonde kantine.

Website

De website www.veenlandencollege.nl wordt dagelijks door veel leerlingen, ouders en andere belangstellenden bezocht.

Facebook, Twitter en Instagram

Via social media kunnen de leerlingen (en hun ouders/ verzorgers) op de hoogte blijven van alles wat zich zoal aan activiteiten afspeelt op school. Social media heeft bij ons de functie van een schoolkrant. Uiteraard hanteren wij voorzorgsmaatregelen voor het gebruik van beeldmateriaal in het kader van de Wet op de Privacy.

Winterbus

Het is mogelijk om leerlingen aan te melden voor de winterbus. De bus rijdt bij voldoende belangstelling vanaf de herfstvakantie tot aan de voorjaarsvakantie. De bussen rijden in de ochtend voor het 1e uur en in de middag na het 7e uur.
Aanmelden kan tot maandag 20 september per
e-mail (winterbus@hetvlc.nl). De bus rijdt op het traject Nieuwkoop/Nieuwveen-Mijdrecht. De eigen bijdrage is € 150,- die u eenmalig voor de gehele periode (ca. 75 dagen) voldoet. U ontvangt daarvoor een factuur.

ICT voorzieningen

Op diverse plaatsen in de school kunnen leerlingen gebruikmaken van ICT voorzieningen.
Alle lokalen zijn uitgerust met een beamer of digibord. Leerlingen kunnen hiervan gebruikmaken voor bijvoorbeeld presentaties of het maken van opdrachten.

Onze leerlingen hebben een eigen netwerk- en e-mail- account op het netwerk van school. Een leerling logt daarbij in met haar/zijn leerlingnummer en wachtwoord. Via de website kunnen leerlingen ook buiten school inloggen.

Alle leerlingen (en hun ouders) kunnen gratis gebruik maken van de nieuwste versie van Microsoft Office (Word, Excel, Powerpoint) op vijf computers of tablets.
Via Slim.nl kunnen leerlingen met korting software bestellen zoals Windows en allerlei beveiligingssoftware.

Magister

Op ‘Magister’ kunnen leerlingen het huiswerk raadplegen, cijfers bekijken en het rooster inzien. (Voor het rooster en dagelijks rooster is Zermelo leidend.)
Ook is er een elektronische leeromgeving voor leerlingen en docenten.

Voor leerlingen en ouders is Magister digitaal beschikbaar op smartphones en op de computer. Met de app Magister6 die gratis gedownload kan worden in de Playstore (Android) of de Appstore (Apple iOS) is alles direct bij de hand op de smartphone. Ouders en leerlingen hebben ieder een eigen omgeving in Magister en krijgen eigen inloggegevens.

Zermelo

Via onze website kunnen leerlingen en ouders inloggen bij het roosterprogramma Zermelo om het dagelijks persoonlijk rooster in te zien. Voor het rooster en het dagelijks rooster is Zermelo leidend.

Laptops

Op het VeenLanden College wordt gebruik gemaakt van digitale lessen. Veel lokalen hebben geen traditioneel krijtbord meer, maar een digibord. Om optimaal gebruik te kunnen maken van alle digitale lesmogelijkheden en van ons goedwerkend draadloos netwerk, werken we met "BYOD" (Bring Your Own Device). Dit wil zeggen dat leerlingen met een eigen laptop werken op school. 

Aanschaf via Signpost

Via Signpost kunt u een laptop huren of kopen. Voordeel van aanschaf via deze organisatie is dat er een scherpe prijs voor aankoop of huur wordt geboden met een allesomvattende service en garantie. Bij technische problemen wordt snelle ondersteuning geleverd.
U kunt een kijkje nemen op de website van Signpost: https://cyod.academicshop.eu/vlc